AI en Psychologie

Het juni-nummer van het blad De Psycholoog van het NIP is grotendeels gewijd aan AI en de consequenties van het gebruik van AI in het werkveld van de psychologie. Moeten we er bang voor zijn? Gaat de computer de mens vervangen? In ons dagelijks leven doen we eigenlijk al niets anders dan werken met ‘bots’. Als we naar een bedrijf bellen of mailen, krijgen we vaak al antwoorden van een chatbot. We maken gebruik van allerlei snufjes in huis, die ons leven zo veel gemakkelijker maken en die zich aanpassen aan onze wensen. Maar wat doet dat met de psycholoog of de HR-adviseur? Gaan deze beroepen vervallen? Mijn eerste reactie is: natuurlijk niet, je wilt toch te maken hebben met een mens! Maar wij mensen zijn feilbaar. We zien en registreren lang niet alles. Daarbij zijn we (soms meer, soms minder) bevooroordeeld. Voorspellingen doen (bijvoorbeeld voor selectie of ontwikkeling van medewerkers) kan dus zeker geholpen worden door AI. Echter, op dit moment zijn de algoritmes (de lijstjes waarlangs de computer denkt en afvinkt) nog verre van compleet. Als we het al zouden willen, voorlopig kunnen we nog echt niet zonder de ‘menselijke maat’.

Benieuwd wat ik voor jou of jouw organisatie kan betekenen op het vlak van HR of assessments? Neem gerust even contact op per mail of telefoon.